Hej
Iza: Mam jutro spr z ciągów...Bardzo proszę o pomoc bo mi coś źle wyszło z zad..
Wyznacz wyraz a187 wiedzac,ze w ciagu arytmetycznym(an) a253=−503 i a121=−293
13 lut 22:13
kachamacha: rozbij te wyrazy ze wzoru na an wyraz
otrzymasz a1 i r
13 lut 22:16
Iza: Zrobiłam tak:
−503=a1+(253−1)r
i mi wyszlo
a1=−252r/503
i zrobiłam 2 równanie
−239=−252r/503+120r
no i mi nie wyszło...
13 lut 22:21
kachamacha: +503

13 lut 22:24
Eta:
dla ciagu arytm:
k >m
a
k − a
m= ( k−m)*r
to: −503 −(−293) = (253−121)*r=132r
132r= −503 +203= 210
a
187= a
121+ ( 187−121)*r
a
187= −293 + 66*r= ............
13 lut 22:24
kachamacha: albo minus
ale nie dzielenie

!
13 lut 22:24
Eta:
poprawiam:
132r= −503 + 293= 210
13 lut 22:26
Iza: aha... no tak ale i tak mi nie wyjdzie... w ogole dobrze podstawiam?
13 lut 22:27
Iza: a187= a121+ ( 187−121)*r
a187= −293 + 66*r= ............
Ale nie wiem co z tym zrobic
13 lut 22:30
Iza: a wiem juz xD
O tej godzinie juz przestaje myslec xD
13 lut 22:31
Eta:
| | −35 | |
a187 = −293 +66* |
| = −293 − 3*35= − 398 |
| | 22 | |
13 lut 22:32
Eta:
Tak naprawdę do obliczenia a
187
a
1 −−−− wcale nie jest Ci potrzebne

potrzebne jest tylko
r
Miłych snów, powodzenia na sprawdzianie
13 lut 22:35
Iza: Ale wychodzi −398 a powinno wyjsc −371
13 lut 22:35
Iza: O nie,jeszcze spac niestety nie ide...
13 lut 22:35
Eta:
Zaraz jeszcze raz sprawdzę

a Ty sprawdź czy dane dobrze podałaś?
13 lut 22:36
Iza: No to wezmy to na prostszym liczbowo przykladzie.
W ciagu aryt. dane są wyrazy a5=−2 i a9=4. Wyznacz wyrazy od a1 do a9
I mam robic analogicznie?
13 lut 22:37
Iza: o przepraszam a121=−239....
Ale i tak źle wyjdzie chyba
13 lut 22:39
Iza: A spr na 2 przykladziee i wyszlo dobrze

A skad jest ta zaleznosc

Bo nie maialam tego na lekcji a to dziwne...
13 lut 22:45
Eta:
to zmienia postać rzeczy

a
253}− a
121 = 132r
132r= −264
r= −2
a
187 = −239 +66*(−2)= −239 − 132 =
− 371
teraz jest ok
13 lut 22:48
Eta:
No dobrze, rób tak jak na lekcji

a
5= a
1+4r , a
9= a
1 +8r
a
1+4r= −2 /*(−1)
a
1+8r= 4
−a
1−4r= 2
a
1 +8r= 4
−−−−−−−−−−−
rozwiąż ten układ
sprawdź czy znów dobrze podałaś dane?
13 lut 22:54
Iza: Czyli 2 sposoby są dobre?
13 lut 22:56
Eta:
tak

Ja wolę swoim, bo szybciej się liczy
13 lut 22:57
Iza: Aha,no przecież można tak...
Dziękuje za pomoc,może jutro dam rade

Dobranoc
13 lut 22:58
Eta:
Powodzenia
13 lut 22:59
Gustlik: Ja robię tak samo, jak Eta, bo łatwiej jest liczić równaniami z jedną niewiadoma, niz układem:
ak − am= ( k−m)*r
a5=−2 i a9=4
a9−a5=4r
4−(−2)=2r
6=2r /:2
r=3
a1=a5−4r
a1=−2−4*3=−2−12
a1=−14
Teraz dodawaj r=3 licząc kolejne wyrazy:
a2=−14+3=−11
a3=−11+3=−8
itd. aż do a9. Myslę, że sobie poradzisz.
13 lut 23:02
Iza: To akurat nie takie trudne. Jestem na rozszerzeniu,więc boje sie jakiegoś kosmicznego zadania

Ale dzieki za pomoc
13 lut 23:13
Bogdan:
Dobry wieczór.
Dostrzegamy w tym zadaniu, że między liczbami: 121, 187 i 253 zachodzi: 2*187 = 121 + 254.
Dla ciągu arytmetycznego oznacza to, że 2a
187 = a
121 + a
253.
| | −239 − 503 | |
Stąd a187 = |
| = −371 |
| | 2 | |
13 lut 23:22
Iza: Niestety nie każdy jest taki spostrzegawczy
13 lut 23:50
Bogdan:
Mówiąc "dostrzegamy'' mam na myśli nie spostrzegawczość, a nawyk sprawdzania w zadaniu
z ciągiem, w którym występują trzy wyrazy: as, at, aw, czy zachodzi zależność:
2t = s + w. Jeśli tak, to zachodzi dla ciągu:
a) arytmetycznego 2at = as + aw,
b) geometrycznego at2 = as * aw.
14 lut 00:04