zadanie tekstowe o studentach :D:D
Julka: dwóch studentów pojechało na wycieczkę rowerowa. pierwszego dnia pokonali 15% całej drogi
drugiego dnia przejechali 1/3 pozostałej drogi . trzeciego i czwartego dnia przejechali po
17/120 całej trasy a piątego dnia przejechali ostatnie 34 km. Oblicz ile km studenci
przejechali w ciągu 5 dni .
Proszę o pomoc bo mi wychodzą jakieś głupoty
13 lut 23:44
Marta: po pierwsze blad w zalozeniach zadania, studenci nie maja rowerow, po za tym nawet jesli to pod
wplywem alkoholu nie mozna prowadzic roweru
13 lut 23:47
Julka: Spoko przekaze mojej babce od matmy

13 lut 23:48
Julka: Ale zadanie musze rozwiazac
13 lut 23:50
Gustlik: x − cała trasa.
0,15x − trasa przejechana pierwszego dnia,
0,85x − trasa pozostala do przejechania po pierwszym dniu,
| 1 | |
| *0,85x − trasa przejechana drugiego dnia,
|
| 3 | |
| | 17 | | 17 | |
2* |
| x= |
| x − trasa przejechana 3. i 4. dnia,
|
| | 120 | | 60 | |
34 km − trasa przejechana 5. dnia.
Rozwiąż równanie:
| | 1 | | 17 | |
0,15x+ |
| *0,85x+ |
| x+34=x
|
| | 3 | | 60 | |
dokończ...
13 lut 23:52
Marta: ja mysle ze studenci jechali nad moze z Olsztyna ale juz pierwszego dnia zastawili rowery i
obudzili sie tydzien pozniej w Pradze
13 lut 23:55
Julka: dziękuje
13 lut 23:56
Julka: Mysle ze moja nauczycielka powinna cos wiedziec na ten temat bo jest dopiero po studiach
13 lut 23:56
Marta: po za tym student ma zmienna predkosc
| | ⎧ | gdy ma alkohol v1 | |
| v= | ⎨ | gdy sie konczy alkohol v2 |
|
| | ⎩ | gdy brak alkohol v3 | |
v
1<v
2<<v
3
13 lut 23:59
Marta: Bogdan tu wchodzą dzieci...
14 lut 00:03
Gustlik: Marta, widzę, że Ci humor dopisuje. Do tego trzeba jeszcze dodać, że student jadąc po alkoholu
przebywa dłuzszą drogę, bo jedzie zygzakiem, zamiast prosto. Do tego ta droga zależy od
szerokości jezdni, bo im szersza jezdnia, tym zygzaki bedą dłuzsze. Poza tym długość każdego
zygzaka zależy od stężenia alkoholu we krwi, czyli od promili. Im więcej promili, tym dłuższy
i bardziiej zwiły zygzak. Jak widać, wiele czynników ma na to wpływ.
14 lut 00:04
Bogdan:
Wyżej, to nie mój tekst. ktoś się podszywa pode mnie.
14 lut 00:05
Marta: Zapomniales o takim czynniku jakim jest gielda na wallstreet. Wachania na amerykanskiej
gieldzie skutkuja nerwowymi nastrojami w KFC. A wiadomo ze spirytus w akademikach jest z KFC,
tam uzywaja go jako srodka czyszczacego i bakteriobojczego. No wiec kiedy sa w KFC zle
nastroje ludzie sie boja o prace i nie chca sprzedawac spirytusu, co sie odbija brakami
cytrynowki w akdemikach. W takich sytuacjach zwieksza sie spozycie taniego piwa.
14 lut 00:07