pomocy
Ola: PROSZE BARDZO O POMOC

!
napisac rownanie plaszczyzny przechodzacej przez punkt k(3,5,1) DLA Ktorego wektorem normalnym
jest wektor KL przy czym L(4,2,5) i sprawdzic czy P(2,0,−1) lezy na tej prostej
AS: K = (3,5,1) , L = (4,2,5) wektor KL = [4 − 3,2 − 5,5 − 1] = [1,−3,4]
Równanie płaszczyzny:
1*(x − 3) − 3*(y − 5) + 4*(z − 1) = 0 , po uporządkowaniu
x − 3*y + 4*z + 6 = 0
Równanie prostej KL
| x − 1 | | y − 5 | | z − 1 | |
| = |
| = |
| = t czyli |
| 4 − 3 | | 2 − 5 | | 5 − 1 | |
x = 3 + t , y = 5 − 3*t , z = 1 + 4*t
Sprawdzam przynależność punktu P
dla x = 2 2 = 3 = t => t = −1
dla t = −1 y = 5 − 3*(−1) = 8 ≠ 0 , punkt nie należy do prostej KL