matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki
patrycja:
Rozwiąż całki: ∫x
√
2x
2
−5
∫x*e
−x
3
13 lut 16:34
sssss:
1) t=2x
2
−5 dt=4xdx
1
xdx=
dt
4
1
∫t
1
2
dt = ...
4
dalej sobie poradzisz
13 lut 16:42
jo:
1. Metodą podstawiania gdzie t=2x
2
−5. 2. Sprawdź czy na pewno taka ma być ta całka...
13 lut 16:47