Oblicz odległość prostych równoległych w postaci krawędziowej
Aś: Witam!
Mam za zadanie obliczyć odległość pomiędzy zadanymi prostymi równoległymi:
| | ⎧ | x+y+z−3=0 | |
| l1 : | ⎩ | x−2y−z−1=0 |
|
| | ⎧ | x+y+z−3=0 | |
| l2 : | ⎩ | x−2y−z+4=0 |
|
Najchętniej użyłabym wzoru na odległość pomiędzy równoległymi płaszczyznami, ale podejrzewam,
że tak zrobić nie mogę. Czy jedynym wyjściem jest znaleźć punkty i wektory kierunkowe tych
prostych? Czy może jest jakiś szybszy sposób?
Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź.
12 lut 23:01
think: odległość punktu od prostej

wybierz punkt który należy do jednej z tych prostych i sprawdź
jego odległość od tej drugiej.
12 lut 23:25
Aś: No tak, takie jest moje zadanie. ^^' Chodziło mi o to, czy można to zrobić szybciej, bo z
prostymi w takiej postaci muszę najpierw zmienić zapis przynajmniej jednej z nich (a
przynajmniej tak mi się wydaje).
Mimo to dziękuję!
12 lut 23:29
think: To prawda, po prostu mimo wszystko ta metoda wydaje mi się najprostsza, ale może ktoś inny zna
lepszy sposób.
Pozdrawiam
12 lut 23:33
Aś: Mam nadzieję, że ktoś zna szybszą metodę, bo mimo że mam już wynik, to jednak zbyt długo się z
tym bawiłam jak na takie zadanie, tak więc jeśli ktoś zna lepszy, szybszy sposób, niech będzie
tak miły i się podzieli. xD
Pozdrawiam również!
12 lut 23:40
AS:
1. Przedstawić proste w postaci kierunkowej lub parametrycznej.
2. Odczytać wektory kierunkowe w1 i w2 prostych p1 i p2
3. Sprawdzić,czy proste są równoległe
4. Obrać dowolny punkt A(x1,y1,z1) na pierwszej prostej
5. Obrać dowolny punkt B(x2,y2,z2) na drugiej prostej
6. Określić wektor AB = [x2 − x1,y2 − y1,z2 − z1]
7. Obliczyć iloczyn wektorowy w = w1 x AB
8. Obliczyć długość wektora w , d = |w|
| | d | |
9. Obliczyć odległość między płaszczyznami d(p1,p2) = |
| |
| | √m2 + n2 + p2 | |
13 lut 12:49
Aś: Dziękuję bardzo! Właśnie tej metody wczoraj użyłam. Miałam nadzieję, że jest szybszy sposób,
ale skoro to jedyna droga, to będę się tego trzymać.

Jeszcze raz dziękuję!
13 lut 13:07
AS: Mozna też obrać punkt na jednej płaszczyźnie,wykonać rzut
prostopadły na drugą płaszczyznę i obliczyć odległość między
dwoma punktami.
13 lut 13:36