treść- przyrost naturalny
klf: W mieście liczącym 46 000 mieszkańców przyrost naturalny wynosi 1,5% w skali roku. O ile
zwiększy się liczba mieszkańców tgo miasta po sześciu latach, jeżeli założymy, że przyrost nie
ulegnie zmianie? Wynik zaokrąglij do pełnych setek
13 cze 15:15
Basia:
potraktuj to jak lokatę bankową o odsetki
Kp = 46000
p=0,015
n=6
wylicz Kk
odpowiedź to Kk−Kp jeżeli pytanie brzmi "o ile osób"
jeśli brzmi "o ile procent" to trzeba jeszcze ułożyć proporcję
Kp 100%
Kk−Kp x%
i wyliczyć x
13 cze 16:56
mhu: 46000*(1+(0,015/100))6
13 lut 19:56
agata: 46000*(1+(0,015))6
21 mar 14:02