Równanie trygonometryczne. Rozwiązane.
Ola18: Rozwiąż równanie: sinx − cosx +1 =sinxcosx.
Okay, więc tak. Przenisołam na odpowiednie strony i po podzieleniu i skróceniu wychodzi:
sinx=−1, a więc:
x= 3/2π +2kπ.
I teoretycznie powinno być tyle. W odpowiedziach jest jeszcze jednak wynik:
x=2kπ.
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć skąd to się wzięło?
Z góry dziękuję.
13 lut 19:12
Godzio:
A przez co sobie podzieliłaś

?
13 lut 19:21
Ola18: Nooooo 1−cosx

Założenia także uwzględniłam, ale jak to się ma do rozwiązania, bo chyba cały czas mi coś
umyka.
1−cosx≠0
cosx≠1
x≠2kπ
Więc teoretycznie w rozwiązaniu nie może być tego 2kπ.
13 lut 19:26
Godzio: skoro podzieliłaś przez to to straciłaś to rozwiązanie

wystarczyło wyłączyć ten czynnik
przed nawias
13 lut 19:27
Ola18: Yhyyyyyyym... To w zasadzie drugie zadanie, w który coś takiego mi wyszło...
Anyway, dziękuję bardzo za pomoc. Od dzisiaj:
Nie dzielę, a wyłączam przed nawias!
13 lut 19:35