całka dx/(x^3+1)
konrad: Witam. Jak mogę obliczyć taka całkę dx/(x3+1)
13 lut 17:17
Trivial:
Rozłożyć na ułamki proste i po bólu.
| | 1 | | 1 | | A | | 2x−1 | | C | |
f(x) = |
| = |
| = |
| + B* |
| + |
| . |
| | x3+1 | | (x+1)(x2−x+1) | | x+1 | | x2−x+1 | | x2−x+1 | |
1 = A(x
2−x+1) + B(2x−1)(x+1) + C(x+1)
x
2: A + 2B = 0
x
1: −A + B + C = 0
x
0: A − B + C = 1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2x−1 | |
∫f(x)dx = |
| ln|x+1| − |
| ln|x2−x+1| + |
| arctg( |
| ) + c. |
| | 3 | | 6 | | √3 | | √3 | |
13 lut 17:50
Pomocy jutro kolos: Czemu B jest razy (2x−1) i jeszcze czemu dwa razy jest ten sam mianownik dodawany?
15 lut 01:22
Adamm: ponieważ (x2−x+1)'=2x−1
15 lut 01:32