Trygonometria, sprawdzenie zadania.
Ola18: Rozwiąż równanie: 2(sinx+cosx)=tgx+1
A więc tak:
2(sinx+cosx)=sinx/cosx+1
2(sinx+cosx)=sinx+cosx/cosx | : sinx+cosx
2=1/cosx
2cosx=1
cosx=1/2
x=−π/3+2kπ ⋁ x=π/3+2kπ
+ oczywiście założenia: cosx≠0, sinx+cosx≠0
Prosiłabym o sprawdzenie. Nie jestem pewna czy można tak zrobić.
13 lut 20:54
bart: no niby tak, ale pewnie stracilas jakies rozwiazania dzielac
13 lut 20:57
Godzio:
Ale czemu znów podzieliłaś przez (sinx + cosx)

straciłaś rozwiązanie
13 lut 20:57
Ola18: O Dżizas, racja.

Tzn. rozwiązania chyba nie straciłam akurat, ale kawałek dziedziny z tego
co teraz widzę

Znowu rozwialiście moje wątpliwości, dzięki
13 lut 21:03
Godzio:
| | π | |
straciłaś  x = |
| + kπ − tego u CIebie nie ma |
| | 4 | |
13 lut 21:06