Równanie trygonometryczne
Anka: Hej
ctgx+sinx/1+cosx=2
ni w ząb, nie wiem jak się do tego zabrać

jak można proszę o naprowadzenie, a nie gotowe rozwiązanie
pozdrawiam
13 lut 22:06
Godzio:
Hej kup se klej
| | ctgx + sinx | | sinx | |
Tak to wygląda: |
| czy ctgx + |
| ? |
| | 1 + cosx | | 1 + cosx | |
13 lut 22:06
Anka: to drugie, przepraszam nie widziałam przycisku do wstawienia linii
13 lut 22:09
włóczykij: ctgx=cosx/sinx i już coś sie skróci
13 lut 22:14
Godzio:
sinx ≠ 0 i 1 + cosx ≠ 0 ⇒ cosx ≠ −1
x ≠ kπ i x ≠ π + 2kπ
D = R − {kπ}
| cosx | | sinx | |
| + |
| = 2 |
| sinx | | 1 + cosx | |
| cosx(1 + cosx) + sin2x | |
| = 2 |
| sinx(1 + cosx) | |
cosx + cos
2x + sin
2x = 2sinx(1 + cosx)
1 + cosx − 2sinx(1 + cosx) = 0
(1 + cosx)(1 − 2sinx) = 0
| | 1 | | π | | 5 | |
cosx = −1 ∉ D sinx = |
| ⇒ x = |
| + 2kπ lub x = |
| π + 2kπ |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
13 lut 22:14
Anka: cholera takie proste

dziękuję
13 lut 22:24