| 1− sin2α | 1−tgα | ||
= | |||
| cos2α | 1+tgα |
| cosα−sinα | ||
Prawą stronę sprowadziłem do takiej postaci: | ||
| cosα+sinα |
| 1−2sinαcosα | sin2α+cos2α−2sinαcosα | |||
L= | = | = | ||
| cos2α−sin2α | (cosα−sinα)(cosα+sinα) |
| (cosα−sinα)2 | cosα−sinα | |||
= | = | |||
| (cosα−sinα)(cosα+sinα) | cosα+sinα |
@kachamacha
Jestem bardzo wdzięczny ale mam pytanie jeszcze do Twojego zapisu:
Czy sin2α= 2sinαcosα oraz cos2α= cos2α−sin2α ? Można tak zapisywać?
Niezbędna wiedza. U mnie niestety w szkole najczęściej używaliśmy jedynek trygonometrycznych i
zamiany tg i ctg na sin i cos... A tego właśnie sobie nie przypominam.
Dziękuję jeszcze raz