Oblicz objętość i pole powierzchni
Dorotka: Już prosiłam o rozwiązanie zadań, ale rozwiązaliście dwa. Jakbyście mogli to proszę o
rozwiązanie pozostałych zadań. Jutro już spr

.
Zad 1. W prawidłowym graniastosłupie czworokątnym o krawędzi podstawy a, przekątna
graniastosłupa tworzy ze ścianą boczą kąt α. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość
graniastosłupa.
Zad.2 W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym o krawędzi podstawy długości a, przekątna ściany
bocznej tworzy z drugą ścianą boczną kąt o mierze α. Oblicz objętość i pole powierzchni
graniastosłupa.
Zad.3 W prostopadłościanie krawędzie podstawy mają długości 6cm i 8cm. Przekątna
prostopadłościanu tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 30 stopni. Oblicz objętość i pole
powierzchni prostopadłościanu. To nie jest tak, że nie umiem tych zadań rozwiązać. Nie jestem
pewny czy dobrze rozwiązuję i chcę po prostu się upewnić. Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu
tych zadań krok po kroku.
13 lut 13:21
AS: A kto ma rozwiązywać zadania?Sądzisz jak dokonasz zlecenia
innym to już mam problem z głowy?
13 lut 13:37
dero2005:

Zad 3
d − przekątna podstawy
d =
√82+62 =
√64+36 =
√100 = 10 cm
h − wysokość prostopadłościanu
hd = tg 30° =
√33
h = d
√33 = 10
√33 cm
V − objętość
V = 8*6*h = 8*6*10
√33 = 160
√3 cm
3
P
c − pole powierzchni całkowitej
P
c = 2(8*6 + 6*h + 8*h) = ............policz sam
13 lut 14:23