Zadania
Lucjanna: 1) Wykres funkcji kwadratowej y=ax2+3x−7 przechodzi przez punkt (1,3) dla a równego...
2) W ciągu geometrycznym a1=2 oraz q=3. Suma jego czterech pierwszych wyrazów wynosi...
3) Dany jest ciąg (an) o wyrazie ogólnym an=(n+1)/2n. Wówczas (a2∧a3)/a1 wynosi...
4) W pewnej klasie dwanaścioro uczniów zna język angielki, piętnaścioro uczniów hiszpański, a
troje angielski i hiszpański. Wybieramy losowo jednego ucznia. Jakie jest prawdopodobieństwo,
że zna on tylko język angielski?
5) Rozwiąż równanie 4sin2x−2=0, podając rozwiązanie w stopniach, gdzie 0st<x<90st.
12 lut 22:45
think:
1) f(1) = 3 jest to równanie z jedną niewiadomą...
2) wzór na sumę ciągu geometrycznego skończonego
3) co ma oznaczać ⋀

?
4) uczniów jest 27. Tych którzy znają angielski a nie znają hiszpańskiego jest 12 − 3.
| | 12 − 3 | |
P(tylko angielskiego) = |
| |
| | 27 | |
| | 1 | | √2 | |
5)sin2x = |
| ⇒ ponieważ kąt jest z pierwszej ćwiartki to sinx = |
| to dla x = ... |
| | 2 | | 2 | |
? oraz x = π − .....
12 lut 23:31
ICSP: 4) think czy uczniów w tej klasie nie ma 21?
12 lut 23:48
ICSP: Tzn 24.
12 lut 23:49
Eta:
13 lut 00:02
Eta:
13 lut 00:11