matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczby i ich zbiory
Pan Pikuś:
Sprawdź czy liczba jest wymierna 25 *
3
√
5
a= −−−−−−−
√
5
* 5
5
6
13 lut 18:10
Eta:
licznik: 5
2
*5
1/3
= 5
7/3
mianownik: 5
1/2
*5
5/6
= 5
4/3
5
7/3
a=
= 5
7
3
−
4
3
= .......= 5 −−−−wymierna
5
4/3
13 lut 18:17