Planimetria.
g4cu: Witam. Mam problem z pewnym zadaniem: Przekątna rombu mają długości 12 i16 cm, a jego kąt ostry
ma miarę α. Oblicz sin α
13 lut 15:27
ICSP: Dobrze:
1. Oblicz pole rombu i podaj wynik.(z przekątnych)
13 lut 15:29
g4cu: ok. Dzięki
13 lut 15:31
ICSP: Daj ten wynik to pójdziemy dalej.
13 lut 15:32
g4cu: To pole wynośi 96cm2
13 lut 15:39
ICSP: Dobrze. Przekątne w rombie przecinają się pod kątem ostrym i dzielą na połowy. Skoro tak to
można obliczyć długość boku z twierdzenia Pitagorasa.
13 lut 15:42
g4cu: to a2=100 więc bok a=10
13 lut 15:44
ICSP: I teraz najlepsze.
Rysujemy krótszą przekątną w rombie. Podzieliła ona romb na dwa trójkąty przystające takie
same.
Weźmy teraz kat ostry alfa jako kąt miedzy bokami. Boki mają wartości a i a. Jak wiesz pole
| | 1 | |
trójkąta liczymy z takie wzorku: P = a*b*sina * |
| . Ponieważ romb ma dwa takie trójkąty |
| | 2 | |
oraz dwa równe boki pole rombu zapisujemy następującym wzorem. P = a
2sinα. Już sobie
powinieneś poradzić z dokończeniem.
13 lut 15:47
g4cu: dzięki, uratowałeś moje np z matmy xD
13 lut 15:54