proste prostopadłe
syl.: Proszę o sprawdzenie czy dobrze zrobione. Sprawdź czy punkt P=(5,−2) należy do symetralnej
odcinka o końcach A=(1,5) i B=(−3, −1)/
obliczyłam środek odcinka AB wyszlo (−1,2)
nastepnie oblicze jakie jest równanie prostej P ze srodkiem odcinka AB
oblicze równanie prostej AB
i sprawdze czy a1 * a2 = −1
13 lut 13:47
dero2005:
1°
szukamy punktu środka odcinka |AB|
S(−1,2)
2°
szukamy równania prostej, w której zawiera się odcinek |AB|
a =
−1−5−3−1 =
32
y = a(x−x
A)+y
A =
32(x−1)+5 =
32x +
72
3°
szukamy prostej prostopadłej do wylicznej przechodzącej przez środek odcinka|AB|, czyli punkt
S(−1,2)
− warunek prostopadłości
a*a
1 = − 1
y
1 = a
1(x−x
S)+y
S = −
23(x+1)+2 = −
23x +
43
4°
Sprawdzamy, czy punkt P(5, −2) należy do tej prostej y
1 = −
23x +
43
−2 = −
23*5 +
43
−2 = −2
należy
13 lut 14:48