Bok trójkąta równobocznego wpisanego w okrąg jest o 1 cm
Sebek: Bok trójkąta równobocznego wpisanego w okrąg jest o 1 cm dłuższy od promienia tego okręgu.
Oblicz pole koła
wpisanego w ten trójkąt.
PILNE

!
13 lut 18:44
ICSP: a − bok
| | a√3 | |
r = |
| − promień okręgu wpisanego. |
| | 6 | |
13 lut 18:45
ICSP: Czekaj nie przeczytałem dokładnie polecenia.
13 lut 18:46
kachamacha:
bok a =r+1
wszystko już masz
zbuduj odpowiednie równanie
wylicz r
oblicz pole koła
13 lut 18:48
ICSP: bok ma a
| | a√3 | |
wysokość trójkąta ma |
| |
| | 2 | |
| | 2 | | a√3 | |
Promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym jest równy |
| h = |
| |
| | 3 | | 3 | |
13 lut 18:48
kachamacha: pozdrawiam
ICSP
13 lut 18:49
Sebek: a może ktoś to wyliczyć za mnie, bo ja tego nie kapuję
13 lut 18:59
kachamacha: | | 2 | | 2 | a√3 | | a√3 | | (r+1)√3 | |
r= |
| h= |
|
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | 2 | | 2 | | 2 | |
2r=(r+1)
√3
2r=
√3r+
√3
2r−
√3r=
√3
r(2−
√3)=
√3
r=2
√3+3
czyli pole koła πr
2=π(2
√3+3)
2=π(12+6
√3+9)=π(21+6
√3)
13 lut 19:06
Sebek: | | a √3 | |
dziękuję. a czy aby wzór na r nie powinien być |
| |
| | 3 | |
13 lut 19:09
Sebek: Chyba jest błąd w obliczeniach
13 lut 19:29