loves
kate: uzasadnij , ze trojkat o wierzcholkach : A( 0, 3), B ( 4, 1 ) i C (6, 5 ) jest trojkatem
rownoramiennym. wyznacz rownanei osi symetrii tego trojkata.
13 lut 16:28
Eta:

1
o −−−−−− wyznacz długości boków : |AC|, |AB| , |BC|
Otrzymasz: |AB|= |BC|= 2
√5 −−− długość ramion
2
o −−− prosta DB −−−− oś symetrii ΔABC
3
o wyznacz współrzędne punktu D( x
D, y
D)
4
o wyznacz współczynnik kierunkowy prostej AC
| | yC−yA | |
aAC= |
| = .......
|
| | xC −xA | |
| | 1 | |
wsp. kierunkowy prostej DB : aDB = − |
| =......
|
| | aAC | |
5
o równanie osi symetrii ΔABC
pr. DB : y= a
DB(x − x
D) + y
D
y=...........
wyniki rozwiązania możesz sprawdzić na tym rys.
powodzenia
13 lut 17:54
iga: dzieki Tobie zrozumiałam zadanie
17 kwi 11:35
ania: a ja nie
5 sty 15:56
5-latek: czego tu nie rozumiesz ?
5 sty 15:57
cffd: δ∫⊂βΔΩ
27 mar 18:49
Brygida: Nie da się ogarnąć o co w tym chodzi, sory ; /
5 lut 19:31
8i8i8: p[2]
11 kwi 16:20
8i8i8: what is your name.
11 kwi 16:20