Rozwiazywanie rownan
Trybik: Nie bardzo wiem jak mam sie zabrac za rozwiazanie tego rownamoa jak by mogl ktos cos
podpowiedziec lub rozwiazac byl bym wdzieczny . (1−j)*x2+4x−5−15j=0
12 lut 22:01
Sajmon: Może to Ci pomoże :
ax2+bx+c
(1−j)*x2+4x−5−15j=0
policz z tego delte, i napisz co Ci wyszło.
12 lut 22:11
Trybik: zrobilem tak Δ=16−4*(1−j)*(−5−15j)=96+40j=12+5j dobrze? i to juz wszystko?
12 lut 22:22
Artur: masz odpowiedź do tego zadania?
12 lut 22:26
michal: Δ=16−4*(−5−15j+5j+15j2)=16+20+40j−60j2=−60j2+40j+36
12 lut 22:27
Artur: j1 =(5+4√10)/15
j2 = (5−4√10)/15
12 lut 22:29
Trybik: Tak woli scislosci "j" to jest liczba (jednosc) urojona czasem oznacza sie ja tez litera "i" a
j2 = −1 .
wiec x1=−16−5j/2−2j a x2=8+5j/2−2j mozna cos wiecej z tym zrobic i czy jest dobrze?
12 lut 23:00