może mi ktoś pomóc ? :(
paerry : oblicz wartości pozostałych fukcji trygonometrycznych kąta x .
| | −1 | | π | |
cosx = |
| i x ∊ ( |
| ;π) |
| | 4 | | 2 | |
13 lut 15:44
bart: sin
2x+cos
2x=1
i podstawiamy
13 lut 15:47
mathishorrbile: moze najpierw jedynka trygonometryczna

cos
2 x + sin
2 x = 1, czyli
wtedy bedziesz mial/a wartosc sinusa, a nastepnie mozesz tg obliczyc z : tg = sinx/cos/
, pozniej zostal ctg, a to już z drugiej jedynki trygonometrycznej.
nie wiem, czy bedzie dobrze, moge sie mylic
13 lut 15:47
bart: sinus bedzie dodatni bo II cwiartka
13 lut 15:47
paerry : a dleczego tam jest tg x = i ctg x =, jako pierwszy ? i czy musze potem wiliczac do tego
sinusa?
13 lut 15:49
bart: obliczas sinusa z pierwszego rownania i pozniej podstawiasz sini cos do rownania
13 lut 15:50
bart: zapamietaj tyo zadanie, bo takiego typu zadania bedziesz robic jeszcze kilkanascie razy
13 lut 15:51
mathishorrbile: funkcje trygonometryczne są piękne <3
przydane we wszystkim, dosłownie
13 lut 15:56