wyznacz wszystkie liczby rzeczywiste m, dla których układ równań...
ganja: wyznacz wszystkie liczby rzeczywiste m, dla których układ równań:
− ma dokładnie jedno rozwiązanie
− ma nieskończenie wiele rozwiązań
− nie ma rozwiązania
2x−4y=m
4x+my=9
13 lut 21:30
ICSP: jeżeli proste są równolegle to układ równań nie ma rozwiązań . Jeżeli się pokrywają to ma
nieskończenie wiele rozwiązań. Każdy inny przypadek jest to jedno rozwiązanie.
dobrze myślę?
13 lut 21:32
Godzio:
Tak jest

Można też z wyznaczników
13 lut 21:33
kachamacha: z wyznacznika może bedzie łatwiej
13 lut 21:33
Eta:
13 lut 21:33
13 lut 21:34
kachamacha: W=2m+16
13 lut 21:34