GEOMETRIA ANALITYCZNA
KASKA: uzasadnij , ze trojkat o wierzcholkach : A( 0, 3), B ( 4, 1 ) i C (6, 5 ) jest trojkatem
rownoramiennym. wyznacz rownanei osi symetrii tego trojkata.
13 lut 17:04
Ajtek: |AB|=
√(4−0)2+(1−3)2=
√20=2
√5
|BC|=
√(6−4)2+(5−1)2=
√20=2
√5
|AC|=
√(6−0)2+(5−3)2=
√40=2
√10
Z tego wynika, że |AB|=|BC| czyli trójkąt ABC jest równoramienny.
Prosta będąca osią symetrii tego Δ przechodzi przez punkt B i jest prostopadła do prostej
zawierającej bok |AC|.
Równanie prostej l zawierającej bok |AC|:
3=0x+b → b=3
5=6x+b →5=6x+3→x=
13
l:y=
13x+3
Warunek prostopadłości prostych a*a
1=−1→ a
1=−3
Obecna postać prostej k prostopadłej do l:
k:y=−3x+c
Podstawiamy w miejsce x i y współrzędne punkru B i wyliczamy wartość c.
1=−3*4+c→c=11
Równanie prostej k, która jest osią symetrii tego Δ:
k:y=−3x+11
Chyba się nie pomyliłem

.
13 lut 17:51
13 lut 17:55
niunia: c=13 (chyba) sprawdz!
29 kwi 22:14
igor: Ja pierdole co to jest
27 mar 11:56
5-latek: Za chwile twoja matura
27 mar 11:59