ile cyfr w książce
basiulek: Do numeracji stron książki użyto 414 cyfrile stron liczy ta książka?
13 lut 21:36
Godzio:
1,...,9,10,...,99,100,...,999
9 + 2 * (99 − 10 + 1) + 3 * (x − 100 + 1) = 414
Spróbuj przeanalizować, jak nie zrozumiesz tego co zapisałem to napisz postaram się wytłumaczyć
13 lut 21:39
Marta: 276stron
13 lut 21:41
Marta: dlaczego −10 i −100?
po za tym w tym przypadku gdy jest 414 wiadomo ze nie zostana wykorzystane wszystkie liczby
3−cyfrowe a jak to zapisac ogolnie? ta 9 i 99 mi chodzi
13 lut 21:44
basiulek: Rozwiązałam równanie i wyszło w kawałku tzn. 174,(6) To jaka jest odpowiedź

13 lut 21:46
Marta: a juz wiem dlaczego minus, ale glupia ja

ale nadal czy da sie to uogolnic?
13 lut 21:46
Godzio:
najpierw mamy strony od 1 do 9 −− mamy 1 cyfrę wykorzystaną, łącznie 9 cyfr
mamy strony od 10 do 99 −− mamy 2 cyfry wykorzystane łącznie: 2 * (ilość stron) =
2 * 90 = 180, teraz czytamy od 100 do x strony − mamy 3 cyfry, i x − 100 + 1 stron, łąnie:
3(x − 99)
Suma ma dać 414 więc zapisujemy równanie:
9 + 180 + 3(x − 99) = 414
13 lut 21:47
Godzio:
Wychodzi równo 174 bez żadnych okresów
13 lut 21:48
basiulek: Jesteś WIELKI

!
13 lut 21:51
basiulek: moja pomyłka
13 lut 21:52
Marta: a co jesli ilosc cyfr bedzie duzo wieksza, ze trudne bedzie stwierdzenie ile cyfr wykorzystamy?
czy da sie zrobic takie rownanie zeby liczylo nam dla dowolnie wpisanej liczny cyfr? czy
wytedy juz trzeba by bylo najpierw zrobic wzor ktory by sprawdzal ile cyfr zostalo
wykorzystanych w pelni i od tego warunkowac dalszy wyglad rownania?
tak z ciekawosci pytam
13 lut 21:56
Marta: tam na pocatku powinno byc "ze trudne bedzie stwierdzenie ile cyfr wykorzystamy w pelni"
13 lut 21:57
13 lut 21:57
Godzio:
Nie wiem czy wzór by dało się napisać, w każdym razie było by ciężko
13 lut 21:59