zad
;): znajdz punkt symetryczny do N wzgledem π
N(10,−4,−4)
π:x−z−2=0
13 lut 14:16
;): robie postac parametryczna prostej podstawiam do plaszczny o rownaniu x−z−14=0 i t wychodzi
rowne 0
13 lut 14:17
;): 10+t+4+t−14=0
t=0
13 lut 14:18
;): Moze napisz eod poczatku
robei rownanie parametryczne czyki
x=10+t
y=−4
z=−4−t bo wektor[1,0,−1] i punkt N(10,−4,−4)
robie plaszczzne obliczajac stałą
x−z+D=0
10+4+D=0
D=−14
czyli plaszczna wyglada
x−z−14=0
posstawiam z rownania parametrycznego bo chce obliczyc zmienna t
(10−t)−(−4−t)−14=0
i wychodzi t=0
13 lut 14:27
;): a powinna wyjsc −6
13 lut 14:27
;): a juz widze blad nei powinno sie obliczac D
13 lut 14:36
AS:
Równanie prostej prostopadłej przechodzącej przez N
| x − 10 | | y + 4 | | z + 4 | |
| = |
| = |
| |
| 1 | | 0 | | −1 | |
a w postaci parametrycznej
x = 10 + t , y = −4 , z = −4 − t
Wstawiam do równania płaszczyzny
10 + t + 4 = t − 2 = 0 => t = −6
Punkt wspólny prostopadłej z płaszczyzną M(4,−4,2) , środek odcinka NP
Szukany punkt: P(−2,−4,8)
13 lut 14:53