sss
kasia : suma dziewięciu początkowych wyrazów ciagu geometrycznego w którym a
2 =4 a
5=−32 jest równa

proszę o pocom i wyjaśnienie ?
13 lut 19:39
kachamacha: rozpisz wyrazy ze wzoru na an wyraz
obliczysz wtedy aa i q
13 lut 19:42
kachamacha: an
13 lut 19:42
ICSP: Aby obliczyć sume 9 początkowych wyrazów będziemy potrzebowali :
a
1 − wyraz pierwszy
q − iloraz ciągu
a
2 = a
1 * q
a
5 = a
2 * q
3
−32 = 4 * q
3 ⇔ q
3 = −8 ⇔ q = −2.
a
1 = −2
| | 1 − q9 | | 1+ 512 | | 513 | |
s9 = a1 * |
| = −2 * |
| = −2 * |
| = −2 * 171 = −342. Znając mnie |
| | 1−q | | 3 | | 3 | |
pewnie jest jakiś błąd.
13 lut 19:42
kachamacha:
13 lut 19:43
kasia : jest dobrze dziekuje

13 lut 19:47
wladek: Chuj wam w kapsko
22 lut 15:31
INT: Tobie tez
27 mar 10:14