Wyznacz dł. boków-> Ciąg arytmetyczny.
Aliss00: Hej! Proszę o pomoc!

Obw. trójkąta prostokątnego wynosi 300. Wyznacz dł.boków trójkata wiedząc, że dł. tych boków
tworzą ciąg arytmetyczny.
13 lut 16:22
ziomek: to znaczy że kolejne długości boków będą różne o różnice
czyli :
(a1)2
(a1+r)2
(a1+2r)2
zrób sobie z tego układ równań i rozwiąż
13 lut 16:24
13 lut 16:26
sssss: a1 + a2 + a3 = 300
a1 + a1+r+a1+2r = 300
3a1+3r=300
a1+r=100
a2=100
2a2=a1+a3
uklad rownan:
a1+a3=200
(a1)2 + (a2)2=(a3)2
13 lut 16:26
Aliss00: Dzięki wielkie za pomoc!
13 lut 16:28