która liczba nie należy do ciągu arytmetycznego?
małaaa: liczby (3,8, 13) są kolejnymi początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Do wyrazów tego ciągu
nie należy liczba:
A. 48
B. 10,3
C. 168
D. 190
13 lut 14:51
ICSP: r = 5
w b nie powinno być przecinka
odp D nie jest wyrazem tego ciagu.
13 lut 14:54
Śniadanie na obiad: w B rozumie jest 103

odpowiedz 190 nie pasuje
13 lut 14:55
małaaa: sorry za ten przecinek, nie miało go być

a mogę prosić o rozpisanie? bo teraz już nie wiem
13 lut 14:57
małaaa: albo chociaż jakiego wzoru trzeba użyć, by to rozwiązać
13 lut 14:58
ICSP: Tutaj nie używasz żadnego wzoru:
3,8,13,18 ...
Jak widzisz przy różnicy ciągu 5 Cyfra która będzie stała na końcu będzie równa albo 3 albo 5
A) 48 − na końcu stoi 8 więc pasuje
B) 103 − na końcu stoi 3 więc pasuje
C) 168 − tak jak w A
D) 190 − na końcu nie stoi ani 8 ani 3 wiec nie pasuje.
Ten przypadek jest tylko dla 5. Inaczej musisz podstawiać do wzoru na n'ty wyraz ciągu i
sprawdzać czy n wyjdzie naturalne.
13 lut 15:01
ICSP: Jak widzisz przy różnicy ciągu 5 Cyfra która będzie stała na końcu będzie równa albo 3 albo
8. Mój błąd.
13 lut 15:02
Śniadanie na obiad: a
n = a
1+(n−1)*r
znasz a
1 i r więc wyprowadzasz wzór czyli:
a
n = 5n − 2, za a
n podstawiasz po kolei liczby jeżeli wyjdzie coś z resztą to odpada, ale
szczerze to zadanie lepiej wyliczyć przy użyciu kalkulatora 2x szybciej
13 lut 15:04
małaaa: dzięki wielkie ICSP

a ja głupia wzoru szukałam

pozdr
13 lut 15:05
małaaa: aa, czyli tak też się da

ok, dzięki
13 lut 15:07