Dla jakiej wartości x liczby : a,b,c są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego?
Zuza.:
a=x−2 , b=x+1/3 , c=5x
18 lut 21:44
18 lut 21:49
18 lut 22:09
Zuza.: kurde

sorry
18 lut 22:09
Zuza.: chcialam napisac to rozwiazanie ale nie umie sie w tym polapac ..
18 lut 22:09
ICSP: Nic się nie stało.
| | a+c | |
Ja bym skorzystał z takiej zależności 2b = |
| |
| | 2 | |
18 lut 22:10
Niunia85:
2(x−2+x+1/3)=2(x+1/3+5x)
2(2x−
53)=2(6x+
13)
4x−
103=12x+
23
4x−12x=
23+
103
−8x=
123
−8x=4
x=−
12
18 lut 22:13
Zuza.: tylko tam nie ma byc 1/3 tylko (x+1)/3 nie mialam jak tego napisac sorry .ale dzieki juz wie
jak to zrobic
18 lut 22:55