matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
Inet:
w ciągu geometrycznym drugi wyraz jest równy −2, a trzeci wyraz −18. Wyznacz iloraz tego ciągu
18 lut 19:27
R:
⎧
aq= −2
nalezy rozwiazac uklad rownan:
⎩
aq
2
= −18
18 lut 19:32
Eta:
a
3
= a
2
*q
a
3
q=
a
2
q= 9
18 lut 19:56