geometria analityczna
czekolada: dane sa zbiory A{(x,y):x ∊R i y∊R i x+y−2≤0}, B={(x,y):x∊R i y∊R i x
2+y
2−2mx+2y+m
2−1=0}.
wyznacz te wartosci parametru m ∊R,dla których zbior A czesc wspolna B jest jednopunktowy.
prosze o rozwiazanie z wytlumaczeniem
16 lut 23:27
Basia:
aby to był zbiór jednoelementowy okrąg B musi być styczny do prostej y = −x+2
będą dwa rozwiązania; jedno prawdopodobnie trzeba odrzucić
x
2+y
2−2mx+2y+m
2−1=0
y = 2−x
x
2+(2−x)
2−2mx+2(2−x)+m
2−1=0
x
2+4−4x+x
2−2mx+4−2x+m
2−1=0
2x
2+(−6−2m)x+m
2+3=0
2x
2−2(m+3)+m
2+3=0
Δ= 4(m+3)
2−4*2*(m
2+3)
Δ=4(m
2+6m+9)−8m
2−24
Δ=4m
2+24m+36−8m
2−24
Δ=−4m
2+24m+12
−4m
2+24m+12=0 /: (−4)
m
2−6m−3=0
Δ
m = 36−4*1*(−3) = 36+12=48
√Δm =
√48 =
√16*3=4
√3
okrąg może mieć równanie:
x
2+y
2−2(3−2
√3)x+2y+m
2−1
i wtedy jego środek S(3−2
√3,−1)
ten punkt należy do półpłaszczyzny x+y−2≤0, bo
3−2
√3−1−2 = −2
√3 ≤0
czyli część wspólna to cały okrąg czyli odrzucamy
lub
x
2+y
2−2(3+2
√3)+2y+m
2−1
i wtedy jego środek S(3+2
√3,−1)
ten punkt nie należy do półpłaszczyzny x+y−2≤0, bo
3+2
√3−1−2 = 2
√3>0
czyli warunki zadania są spełnione
odp: m = 3+2
√3
czyli część wspólna to cały okrag
18 lut 05:36
Basia:
drugi sposób (chyba prostszy)
x
2+y
2−2mx+2y+m
2−1=0
to jest okrąg
−2a = −2m
a=m
−2b = 2
b= −1
S(m, −1)
c = m
2−1
r=
√m2+1−(m2−1) =
√2
odległość S od prostej x+y−2=0 musi = r
| |1*m+1*(−1)−2| | |
| = √2 |
| √12+12 | |
|m−1−2| = 2
|m−3|=2
m−3=2 lub m−3= −2
m = 5 lub m = 1
dla m=1
S(1, −1)
1−1−2<0 ten punkt należy do półpłaszczyzny czyli odrzucamy
dla m=5
S(5,−1)
5−1−1=3>0
spełnia warunki zadania
odp. m=5
musiałam się w pierwszym sposobie pomylić w rachunkach, ale nie mogę znaleźć błędu
18 lut 05:50
Basia:
a już znalazłam;
tam będzie
2x
2−2(m+3)x+m
2+
7=0
Δ=4(m+3)
2−4*2(m
2+7)=0
Δ=4m
2+24m+36−8m
2−56
Δ= −4m
2+24m −20
−4m
2+24m − 20 = 0 /: (−4)
m
2−6m+5=0
Δ
m = 36−20=16
dalej rozumujemy jak w sposobie (2)
18 lut 05:55