.
.: usuń niewymierność
2(
√3+
√2−1)(2−
√6)
−−−−−−−−−−−−−−−−− =
−2
jak to dalej rozpisać żeby wyszło
√2−
√6 +2 tak jak w odpowiedzi w książce
18 lut 19:10
.: wcześniej tego co napisałem nie trzeba sprawdzać mam rozpisany przykład dobrze bo identycznie
jest w książce, tylko nie wiem skąd im na końcu bierze się √2−√6+2
18 lut 19:15
R: wystarczy skrócic 2 z −2 wtedy przed nawiasami zostanie minus i jak przemnozysz nawiasy to
wszystko sie zgadza
18 lut 19:16
.: no właśnie tu w czymś robie definitywnie błędy i nie wychodzi dalej

1.skracam
2.mam to wyrażenie zmieniam znaki bo jest minus przed nawiasem czyli mam (−2+
√6) i to
wymnażam razy drugie wyrażenie(w drugim znaków nie zmieniałem) czyli −2 razy reszta w drugim i
póżniej
√6 razy wszystko w drugim
i dostaje
=−2
√3−2
√2+2+
√18+
√12−
√6= ?
co z tym dalej bo widze tylko że
√12={4*3}=2
√2 i to sie skróci z − 2
√2
18 lut 19:44
R: no a √18=3√2
18 lut 19:51
.: dobra wyszło dzięki, ciekawe czy ja kiedyś ogarnę tą matmę
18 lut 19:57