Na pracę kontrolną
Kantak: Suma długości krawędzi prawidłowego ostrosłupa czworokątnego wynosi 7. oblicz Pc i V jeśli
krawędź boczna jest równa krawędzi podstawy.
19 lut 12:42
dero2005:

suma krawędzi = 7
ilość krawędzi = 8
a − krawędź
a =
78
P
p = a
2 =
4964
P
b = a
2√3 =
78√3
P
c = P
p+P
b =
4964+
78√3 =
10564√3
h
s =
a√32 =
716√3
h =
√hs2−(a2)2 =
7√216
V =
13*a
2*h =
343√23072
19 lut 14:38
Kantak: dzięki
20 lut 18:39
Kantak: Przekątna prostopadłościanu ma długość 8 tworzy z podstawą kąt 30 stopni Oblicz objętość
prostopadłościanu jeżeli krawędź podstawy są w stosunku 3:4
20 lut 18:44
dero2005:

Dane D = 8
ab =
34
a =
34b
dD = cos 30
o =
√32
d8 =
√32
d = 4
√3
d =
√a2 + b2 =
√2516b2 =
54b
b =
165√3
a =
125√3
h =
√D2 − d2 =
√82− (4√3)2 = 4
V = a*b*h =
125√3*
165√3*4 = 92
425
20 lut 20:03
Kantak: dzięki
20 lut 20:04