Algebra, uklad Cramera
algerba: Wyznaczyc wszystkie wartosci parametru q ∊ R, dla
ktrorych ponizszy uklad rownan liniowych jest ukladem Cramera:
4x + 3y + qz = q2
qx + 2y + z = q
2x + 4y − 2z = q + 1
Ile rozwiazan ma powyzszy uklad rownan gdy q = 10? (Odpowiedz uzasadnic).
Jutro mam egzamin, bardzo licze na pomoc, wskazówki, cokolwiek.
17 lut 19:01
algerba: Up
17 lut 19:22
algerba: Nikt nie ma pojacie jak to zaczać? Normalnie potrafie policzyc, tylko te "q" lekko mnie zbija z
tropu.
17 lut 19:47
Trivial:
A = {
4 3 q
q 2 1
2 4 −2
};
detA = 4*2*(−2) + 3*1*2 + q*q*4 − 2*2*q − 3*q*(−2) − 4*4*1 = 4q
2 + 6q − 26.
Aby układ był układem Cramera, detA musi być różny od zera, czyli...
4q
2 + 6q − 26 ≠ 0
I rozwiązujesz.
Dla q = 10 detA ≠ 0, czyli ma jedną parę rozwiązań.
Przynajmniej tak mi się wydaje.
17 lut 20:07
Trivial: jedną trójkę rozwiązań*
17 lut 20:08
itachi: 6q jest zle powinno byc 2q w detA sprawdz

!
17 lut 20:10
Trivial: Tak, jest błąd, ale zasada taka sama.
17 lut 20:13
iga: zbiorem rozwiazan nierownosci −x2+5x>0jest
17 lut 20:14
itachi: ale oco chodzi nie wiadomo
17 lut 20:21
Trivial: Wiadomo, wiadomo.
17 lut 20:25
itachi: ale chodzi mi o to ska sa te wartosci bo nie rozumiem

moze mi ktos wytłumaczyc
17 lut 20:38
Trivial:
Trzeba obliczyć wyznacznik macierzy A, czyli detA... Ja zrobiłem schematem Sarrusa, poczytaj na
wiki (działa tylko dla macierzy 1x1, 2x2 i 3x3).
17 lut 20:50
algerba: "zbiorem rozwiazan nierownosci −x2+5x>0jest " skąd to sie wzięło?
17 lut 21:23
Trivial: ktoś wkleił zadanie z nadzieją rozwiązania.
17 lut 21:24