okrąg
asia: Ile punktów wspólnych ma okrag o równaniu x2 + ( y − 3 ) 2 = 6 z prostą o równaniu 3x + y −
15 = 0 ?
18 lut 20:36
zdesperowany student: pieknie, jestem dumny ze poradzilas juz sobie z tak trudnym zadaniem

albo narysuj sobie krzywa i prosta i zobaczysz w ilu miejsachs ie przecinaja.
a algebraicznie rozw sie to tak
wyznacz sobie y z porstej i wstaw sobie jego wartosc w jego miesce w rowaniu okregu wykonaj
dzialania i zredukuj wyrazy podobne policz delte i to bedzie rozw jesli dleta wieksza od zera
to sa 2 pkt jeszli rowna 0 to jeden jezli mniejsza od 0 to brak punktow wspolnych.
18 lut 20:42
Godzio:
A łatwiej policzyć odległość środka okręgu i prostej, i sprawdzić czy ta odległość jest
mniejsza/większa/równa promieniowi
18 lut 20:43
asia: możesz mi to zrobić plis
18 lut 20:46
patryk: 3x + y − 15 = 0 ⇒ y = −3x + 15
podstawiasz do równania okręgu:
x2 + (−3x + 15 − 3)2 = 6
x2 − (3x − 12)2 = 6
x2 − (9x2 − 72x + 144) = 6
x2 − 9x2 + 72x − 144 − 6 = 0
−8x2 + 72x − 150 = 0 ⇒ 8x2 − 72x + 150 = 0
Δ = (−72)2 − 4*8*150 = 5184 − 4800 i jak widać dobrze Δ > 0 więc wyjdą 2 rozwiązania.
Dla Δ = 0 miałaby jeden punkt wspólny a dla Δ < 0 nie posiadała w ogóle.
Odpowiedź: Prosta ma 2 punkty wspólne z okręgiem
18 lut 20:59
anka: dzięki
18 lut 21:02
patryk: mały błąd się wkradł − nie potrzebnie wyciągnąłem minus w drugim równaniu przed nawias
kwadratowy, to było głupstwo

popraw ten błąd, i zrób dalej według tego schematu
18 lut 21:03
patryk: po poprawieniu
x2 + (−3x + 12)2 = 6 ⇒ x2 + (12 − 3x)2 = 6
x2 + 144 − 72x + 9x2 −6 =0
10x2 − 72x + 138 = 0;
Δ = 5184 − 5520, więc Δ < 0, przepraszam za błąd
18 lut 21:09