Steryometria
młoda: w tym tyg mam spr , kto mi to wytłumaczy

?

Objetosć ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o
długości krawędzi podstawy 6 cm jest równa 9 pierwiastek 3 cm
2 Oblicz miarę kąta nachylenia
ścian bocznej tego ostrosłupa do płaszczyzny jego podstawy .
A i jeszcze 8 pierwiastek 2 do kwadratu to ile


19 lut 12:17
ICSP: (a*b)2 = a2 * b2
(8√2)2 = 82 * (√2)2 = 64 * 2 = 128
19 lut 12:19
młoda: o dzieki choć to bo nie byłam pewna
19 lut 12:20
młoda: kazda krawedz ma po 6 V= u {1} {3} x pp x H równa sie 9 pierwiastków z 3 nie moge ułamków
zapisac ale jedna trzecia tam jest. To jak oblicze pb i podstawie pod V tą wiadomą to wyjdzie
mi H ale co dalej?
19 lut 12:26
ICSP: ostrosłup prawidłowy trójkątny ma w podstawie trójkąt równoboczny. Znajdz wzór na pole trójkąta
równobocznego. Podstaw to jako podstawę i od razu wylicz H
19 lut 12:33
młoda: pp = 12 pierwiastkówc z 2
19 lut 12:35
młoda: pp 12
√2
| | 1 | |
9√3= |
| X 12 √2 x H i równanie rozwiazać Tak  |
| | 3 | |
19 lut 12:37
młoda: a nie lepiej podstawic pod wzór najpierw trójkata na h i h wyliczyc i podstawić do równania?
19 lut 12:38
ICSP: pp = 12
√2
Jak ci to wyszło?
19 lut 12:39
ICSP: Pole trójkąta równobocznego w zależności od boku wyraża się wzorem:
| | a2√3 | |
P = |
| . Podstawiam a = 6 do tego wzoru |
| | 4 | |
19 lut 12:41
młoda: a zle wzor spisałam bo w mianowniku miałam 2
19 lut 12:42
młoda: H= 6√3
19 lut 12:44
ICSP: | | 1 | | 1 | |
9√3 = |
| * 9√3 * H ⇔ 1 = |
| * H ⇔ H = 3. |
| | 3 | | 3 | |
19 lut 12:46
młoda: to nie wiem mi 30 stopni wychodzi kąt
19 lut 12:47
młoda: masakra takie łatwe a ja liczyc nie umiem no ładnie na sprawdzianie polegne i to wiem na 100
19 lut 12:49
ICSP: Możesz jescze napisać co mamy obliczyć. Kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
czy krawędzi ściany bocznej do płaszczyzny podstawy?
19 lut 12:52
młoda: Oblicz miare konta nachylenia ściany bocznej tego ostrosłupa do płaszczyzny jego podstawy
19 lut 12:57
młoda: to ściane boczna jej wysokość mamy to na pół i z tgs obliczyc chyba
19 lut 12:58
młoda: ale nie wychodzi ci\oś
19 lut 12:58
młoda: albo 45stopni
19 lut 13:00
młoda: wysokośc ostrosłupa przez połowe wysokości trójkąta
19 lut 13:01
ICSP:

|BC| = H
gdzie h jest wysokością podstawy
| | |BC| | | 3 | |
tgα = |
| = |
| = √3. |
| | |AB| | | √3 | |
tangens przyjmuje wartość
√3 dla 60stopni.
19 lut 13:01
młoda: jeszce lepiej

załamie sie
19 lut 13:02
młoda: tak podstawiałamm ale wysokośc podstawy zle obliczyłamdzieki
19 lut 13:04