geometria analityczna
Asia: Sprawdź cz punkty są współlinowe A(−2,5) B(4,−1) C(−4,−2)
jakby ktoś pomógł byłabym wdzięczna
18 lut 21:47
ICSP: Chory jestem:(
Wyznacz równanie prostej AB. Później sprawdź czy punkt C należy do tego równania.
18 lut 21:49
Asia: np rysując na wykresie?
18 lut 21:51
18 lut 21:53
Asia: czyli najpierw pod ten wzór podkładam A i B a potem np. A i C tak? i porównuje czy ten sam
wynik?
18 lut 22:07
ICSP: Przez dwa punkty może przechodzić tylko jedna prosta.
Jest to funkcja liniowa: y = ax + b. Wyznaczasz równanie tej funkcji przechodzące przez punkty
A i B. Jak już będziesz miała to równanie sprawdzasz czy punkt C należy do tej prostej. Jeśli
należy to punkty są współliniowe.
18 lut 22:09
Asia: czyli wyznaczam prostą A i B a potem na wykres i patrzę czy ten punkt C należy ?
18 lut 22:10
ICSP: Przez sprawdzenie mam na myśli podstawienie współrzędnych punktu do równia prostej. Bez wykresu
18 lut 22:11
Asia: okej.
18 lut 22:12
Asia: (x
2 − x
1) ( y−y
1) = (y
2−y
1)(x−x
1)
(4+2)(y−5)=(1−5)(x+2)
6y−30= −4x − 8 /:6
i teraz do tego wzoru mam podrzucić punkt C tak?
18 lut 22:16
Eta:
wyznacz współczynniki kierunkoweprostych :
| | yB−yA | | −6 | |
aAB= |
| = |
| = −1
|
| | xB−xA | | 6 | |
| | yC −yA | | −7 | | 7 | |
aAC= |
| = |
| = |
|
|
| | xC−xA | | −2 | | 2 | |
a
AB ≠a
AC
wniosek: punkty A, B, C −−− nie są współliniowe ( nie należą do tej samej prostej
18 lut 22:21
Asia: dziękuję
18 lut 22:22
Eta:
Na zdrowie
18 lut 22:24