Usuwanie niewymierności
David:
18 lut 17:20
David: ?
18 lut 17:58
smmileey: podziel sobie przez −1 (będzie Ci łatwiej) licznik i mianownik, a potem jeszcze raz pomnóż
przez (√2−2)
18 lut 18:03
David: Tylko jest sprawa,że nie wiem o co chodzi bo ja to dopiero dziś miałem.
18 lut 18:05
David: ?
18 lut 18:31
dero2005:
| 3√2−1 | | −1 | | 1−3√2 | | 2−√2 | |
| * |
| = |
| * |
| =
|
| −√2−2 | | −1 | | 2+√2 | | 2−√2 | |
| | 2−√2−6√2+6 | | 8−7√2 | |
= |
| = |
|
|
| | 4−2 | | 2 | |
zastosowany wzór wmianowniku (a+b)(a−b) = a
2−b
2
18 lut 19:06
David: dzięki
18 lut 19:40