graniastosłupy
angie:

kąt α= 60 stopni d= 10
oblicz objętość i pole całkowite graniastosłupa
19 lut 12:37
utan:
| | e | |
sin600 = |
| , gdzie e − przekątna podstawy |
| | 10 | |
a jaki to graniastosłup

czworokątny prawidłowy?
19 lut 12:40
angie: tak czworokątny prawidłowy
19 lut 12:42
utan: zatem a − krawędź podstawy
a = e
√2
H = 5
2e = 10
√3
e = 5
√3
a = e
√2 = 5
√3 *
√2 = 5
√6
P
p = a
2 = (5
√6)
2 = 25*6 = 150
H = 5
teraz wystarczy podstawić do wzoru na objętość
19 lut 12:45
utan: a jeszcze trzeba wyliczyć pole powierzchni całkowitej, no to pole podstawy już mamy, a pole
boczne
Pb = 4aH
19 lut 12:48
angie: a co to jest to a= e√2
19 lut 12:49
utan:

a rzeczywiście, na odwrót powinno być

e = a
√2
19 lut 12:50
angie: pole boczne wynosi 100√3 ?
19 lut 12:54
utan: H = 5
e = 5
√3
e = a
√2
5
√3 = a
√2
| | 5√3 | | √2 | | 5 | |
a = |
| * |
| = |
| * √6 |
| | √2 | | √2 | | 2 | |
| | 5 | |
Pb = 4aH = 4* |
| * √6 * 5 = 50√6 |
| | 2 | |
19 lut 12:58