Funkcja wymierna
wx99:
| | ax + b | |
Funkcja f(x)= |
| jest monotoniczna w przedziałach (−∞, 3), (3, +∞). |
| | x+c | |
Zbiorem wartości funkcji f jest zbiór
R \ {2} a jej miejscem zerowym jest liczba (−2, 5).
a)Wyznacz wartości a, b, c.
b)Podaj zbiór wszystkich argumentów, dla których funkcja osiąga wartości nieujemne.
| | x+1 | |
c)Rowziąż nierównośc f(x) > |
| |
| | x−3 | |
Proszę o pomoc.
17 lut 18:28
wx99: nikt nie wie ?
17 lut 20:29
wx99: naprawde nikt ?
18 lut 12:45
sssss: Z dziedziny masz ze mianownik jest rowny 2
x+c=2
aby to bylo spelnione, c=−2
z monotonicznosci ,masz ze asymptota pionowa jest rowna 3. Masz na to wzor.
18 lut 12:49
Bogdan:
Jak będziesz zadawał takie pytania, to nikt Ci nie odpowie. To jest banalne zadanie.
Szybciej otrzymasz wskazówkę, jeśli zamiast głupio podpuszczać, przedstawisz swoje
rozwiązanie.
18 lut 12:51
wx99: Moj problem wynika z tego, ze nie bardzo wiem jak wykorzystac dane z zadania do obliczen.
Szczegolnie o tej monotoniczności w przedziałach. Nie byłem na tematach o wymiernej i próbuje
nadrobić zaległe zadania. Chciałbym dokładnie poznać skąd co wynika.
Ale na chlopski rozum. Skoro punktem przeciecia z OX jest −2.5, czyli punk przeciecia to
P=(−2.5 ; 0)
A skoro z dziedziny wypada 2, czyli mianownik się zeruje jesli za x podstawie sobie 2, czyli
c=−2 i tutaj pojawia się kolejna rozterka − w odpowiedziach jest c= −3, dlaczego ?
Jak później obliczyć a i b, mnie powstaje jedno równanie z dwoma niewiadomymi i pewnie tutaj
trzeba wykorzystać ten przedział monotoniczności zeby podstawić za jedną niewiadomą.
18 lut 14:17
ema: z dziedziny wypada nie 2, tylko 3, bo asymptota pionowa będzie przechodziła przez 3, czyli
mianownik wyzeruje się jeśli podstawisz 3, tak mi się zdaje..
20 lut 11:56
ema: obliczyłam c, a dalej mi nie wychodzi.. w podobnych zadaniach stosowałam to: ZW: x∊R \ {a/c},
czyli jeśli w zbiorze wartości nie ma liczby 2, to powinno się obliczyć tak: a/c = 2, ale nie
zgadza się z odpowiedziami, bo w odpowiedziach jest a=2
a wartość b można obliczyć znając miejsce zerowe
20 lut 12:01