matematykaszkolna.pl
Funkcja wymierna wx99:
 ax + b 
Funkcja f(x)=

jest monotoniczna w przedziałach (−, 3), (3, +).
 x+c 
Zbiorem wartości funkcji f jest zbiór R \ {2} a jej miejscem zerowym jest liczba (−2, 5). a)Wyznacz wartości a, b, c. b)Podaj zbiór wszystkich argumentów, dla których funkcja osiąga wartości nieujemne.
 x+1 
c)Rowziąż nierównośc f(x) >

x−3 
Proszę o pomoc.
17 lut 18:28
wx99: nikt nie wie ?
17 lut 20:29
wx99: naprawde nikt ?
18 lut 12:45
sssss: Z dziedziny masz ze mianownik jest rowny 2 x+c=2 aby to bylo spelnione, c=−2 z monotonicznosci ,masz ze asymptota pionowa jest rowna 3. Masz na to wzor.
18 lut 12:49
Bogdan: Jak będziesz zadawał takie pytania, to nikt Ci nie odpowie. To jest banalne zadanie. Szybciej otrzymasz wskazówkę, jeśli zamiast głupio podpuszczać, przedstawisz swoje rozwiązanie.
18 lut 12:51
wx99: Moj problem wynika z tego, ze nie bardzo wiem jak wykorzystac dane z zadania do obliczen. Szczegolnie o tej monotoniczności w przedziałach. Nie byłem na tematach o wymiernej i próbuje nadrobić zaległe zadania. Chciałbym dokładnie poznać skąd co wynika. Ale na chlopski rozum. Skoro punktem przeciecia z OX jest −2.5, czyli punk przeciecia to P=(−2.5 ; 0) A skoro z dziedziny wypada 2, czyli mianownik się zeruje jesli za x podstawie sobie 2, czyli c=−2 i tutaj pojawia się kolejna rozterka − w odpowiedziach jest c= −3, dlaczego ? Jak później obliczyć a i b, mnie powstaje jedno równanie z dwoma niewiadomymi i pewnie tutaj trzeba wykorzystać ten przedział monotoniczności zeby podstawić za jedną niewiadomą.
18 lut 14:17
ema: z dziedziny wypada nie 2, tylko 3, bo asymptota pionowa będzie przechodziła przez 3, czyli mianownik wyzeruje się jeśli podstawisz 3, tak mi się zdaje..
20 lut 11:56
ema: obliczyłam c, a dalej mi nie wychodzi.. w podobnych zadaniach stosowałam to: ZW: x∊R \ {a/c}, czyli jeśli w zbiorze wartości nie ma liczby 2, to powinno się obliczyć tak: a/c = 2, ale nie zgadza się z odpowiedziami, bo w odpowiedziach jest a=2 a wartość b można obliczyć znając miejsce zerowe
20 lut 12:01