Liczby 1, 5x-3, 32 są odpowiednio drugim trzecim i siódmym wyrazem...
mariusz: Liczby 1, 5x−3, 32 są odpowiednio drugim trzecim i siódmym wyrazem ciągu geometrycznego.
Wyznacz x.
Proszę o szybką odpowiedź jest to mi potrzebne na 10 godzinę dziś.
18 lut 08:57
Niunia85: napewno siódmym bo wychodzą troche dziwne liczby
18 lut 09:03
Niunia85:
a
2=1 → a
1q=1
a
3=5x−3 → a
1q
2=5x−3
a
7=32 →a
1q
6=32
układ równań
q
5=32
q=2
a
3=5x−3
a
1q
2=5x−3
2=5x−3
5x=5
x=1
18 lut 09:08
mariusz: na pewno
18 lut 09:09
mariusz: Mam jeszcze prośbę co do tego zadania Dla jakich wartości x liczby: 2x−1, 6x+5, 18x−4 są
kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego?
18 lut 09:10
Niunia85: czego nie rozumiesz?
jest wzór ogólny
an=a1*qn−1
więc np a7=a1*q7−1=a1*q6
18 lut 09:27
mariusz: | | 1 | |
a skąd wyszło to: a1= |
| |
| | q | |
18 lut 09:30
Niunia85:
a
2=a
1q
a
2=1
a
1q=1 /:q
18 lut 09:31
Bogdan:
a
7 = a
2q
7−2 ⇒ 32 = 1 * q
5 ⇒ q = 2 ⇒ 2 = 5x − 3 ⇒ x = 1
18 lut 11:54