Rownanie
Pauliśia: Rozwiazaniam rownania x2+bx+c=0 sa liczby 8 i −3. Wyznacz parametry b,c. B wyszlo Mi 11,
podstawilam najpierw 8 a potem −3 pod z i rownania obliczylam ale jak c?
17 lut 21:40
bart: 64+8b+c=0
9−3b+c=0
55+11b=0
b=−5
9−3*5+c=0
−6+c=0
c=6
17 lut 21:43
bart: kurcze
9+3*5+c=0
c=−24
17 lut 21:44
jo: Jak podstawisz za x pierwsze 8 a następnie −3 to powstaną Ci 2 równania z 2 niewiadomymi (b i
c) więc znajdziesz te niewiadome rozwiązując ten układ równań.
17 lut 21:45
Pauliśia: tak c= −24
17 lut 21:50
Pauliśia: poprostu zle znaki zrobilam
17 lut 21:50