odległość punktu od prostej
Martaaa: odległość punktu od prostej
Robilismy zadanie na lekcji:
| | 1 | | 7 | |
A=(1, −4) B=( |
| , −3 |
| )
|
| | 10 | | 10 | |
y=3x−4
d=|AB|
wynik:
i mamy sprawdzić obliczoną odległóść z tego zadania według wzoru:
przykład:
2x+4y−1=0 − ogólna postać
4y=−2x+1
y=−0,5x + 0,25= −0,5x+0,25
| | 2 | |
odwrotnie: y= |
| x + 6 − kierunkowa postać
|
| | 3 | |
−2x + 3y−18=0 − postać ogólna
A= −2
B= 3
C= −18
18 lut 17:45
Martaaa: liczby ABC są współczynnikami z równania ogólnej prostej: Ax+By+C=0 (x
0, y
0) jest to punkt,
którego odległość od prostej obliczamy.
No i nie wiem jakie liczby do tego wzory podstawić czy coś...
Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć?
18 lut 17:50
kamila: wskaz funkcje kwadratowa, ktorej miejsca zerowe to −2i3
18 lut 18:18
Martaaa: nie mieliśmy żadnej funkcji kwadratowej...?
18 lut 19:11
Noah: blad jest w wzorze tam powinno byc w mianownikiem pod pierwiastkiem A
2+B
2 a po drugie napisz
tresc zadania bo nie wiadomo o co chodzi na biochemi chyba ucza pisac
18 lut 19:17
Noah: w wzorze pod pierwiastkiem jest blad powinno byc A
2+B
2 a pod drugie napisz tresc zadania bo
nie wiadomo o co chodzi... na biochemie chyba ucza pisac
18 lut 19:17
Martaaa: tak, żle przepisałam, powinno być tak jak napisałeś/napisałaś.
Polecenia żadnego nie mieliśmy, tylko był to przykład podany przez panią.
y=3x−4
Mieliśmy obl. odległość puktu od prostej.
18 lut 19:25
Noah: no dobra prosta to y=3x−4 a punkt?
18 lut 19:33
Noah: −3x+y+4=0
A=−3
B=1
C=4
tetraz za x
0 i y
0 wstawiasz wsplrzedne punktu ktorego chcesz liczyc odleglosc od ow
prostej kto cie uczy Matmy pani S.? ;>
18 lut 19:38