Oblicz sumę S_12 ciagu arytmetycznego (a_n).
Zuza.: Oblicz sumę S12 ciagu arytmetycznego (an).
a1=2 , a10=29
18 lut 21:26
patryk: a n = a1 + (n−1)*r ⇒ (n−1)*r = an − a1 ⇒ r = (an − a1)/(n−1)
w naszym przypadku
r = (29 − 2) / (10 −1) = 27/9 = 3
a20 = 2 + 19*3 = 2 + 171 = 173
Wszystkie dane do wzoru na skończony ciąg arytmetyczny już masz.
18 lut 21:42
patryk: sorki a20 = 2 + 19*3 = 2 + 57 = 59
18 lut 21:44
patryk: a12 = 2 + 11*3 = 2 + 33 = 35
Chyba pora od komputera odjeść −−
18 lut 21:46
Zuza.: dobra a co dalej ? bo kompletnie nie wiem ...
18 lut 21:50
Zuza.: czy S12 wyjdzie 155 ?
18 lut 21:52
patryk: | | n*(a1 + a12) | |
podstawić do wzoru S12 = |
| |
| | 2 | |
n = 12
a
1 = 2
a
12 = 35
18 lut 21:54
Zuza.: o sorry zle policzylam , dzieki
18 lut 21:56
patryk: | | 12 * (2 + 35) | | 444 | |
S12 = |
| = |
| = 222 |
| | 2 | | 2 | |
18 lut 21:56
patryk: do usług
18 lut 21:56