ZERO
ćwir: "Do zbioru liczb {0,1,2,3,4,5} należą 3 cyfry parzyste i 3 nieparzyste (...)"
ej czy zdanie jest prawdziwe?
19 lut 13:35
ICSP: 0 jest parzystą.
19 lut 13:36
ćwir: thx nie pamiętałam tego...a właściwie to czemu się zakłada że jest parzyste?
19 lut 13:44
ICSP: Nie wiem czemu. Tak samo jak nie wiem dlaczego 2+ 2 = 4 a nie np 5
19 lut 13:46
ćwir: wiesz... to,że "2 + 2 = 4"
można sprawdzić empirycznie...na palcach jednej ręki...
19 lut 13:51
Daria: jak

?
19 lut 13:52
ICSP: Tak. To dlaczego
x2 − x2 = x2 − x2
x(x−x) = (x+x)(x−x)
x = x+x
1 = 2.
Zresztą nie wiem niby dlaczego 2 to dwa palce.
19 lut 13:55
Daria: nie dzieli sie przez 0

A po za tym które palce

?
19 lut 13:57
ćwir: p:"jak?"
o:"empirycznie"
19 lut 13:58
ćwir: które?
najlepiej swoje własne...
19 lut 14:04
ćwir: "Zresztą nie wiem niby dlaczego 2 to dwa palce. "
bo najpierw robimy założenie

w tym przypadku zakładamy,że cyfrę 1 reprezentuje jeden palec
potem stwierdzamy,że mamy w jednej ręce 5 palców (vide 1+1+1+1+1)
ps poprzedni post od czapy,bo nie doczytałam...
19 lut 14:07
ćwir: ...wg mnie to idiotyzm,że ZERO jest parzyste...
ale może się tak uznaje,bo liczby zakończone zerem są parzyste? jak 10,100,50?
19 lut 14:25
Eta:
−3,
−2, −1,
0, 1,
2, 3,
4,5,......
między dwoma kolejnymi liczbami nieparzystymi znajduje się liczba parzysta
19 lut 14:28
ćwir: ooo! to jest to!
WIELKIE DZIĘKI Eta
19 lut 15:09