funkcja wykładnicza
doniu: Witam.
Pytanie:
Miałem taki przykład z sesji analizy.
y=2
1x − 5. To jak mam wyznaczyć dziedzinę oraz zbioru wartości.
Chyba dziedzinę wynosi liczbę rzeczywistą tzn. D=R

dobrze?
A zbiór wartości to nie wiem jak to wyznaczyć.

będę wdzięczny za pomoc.
18 lut 21:51
doniu: Kto was jesteś dobrym studentem to może mi pomoc.
18 lut 22:15
jo: | | 1 | |
Jeżeli dobrze widzę to w wykładniku jest |
| więc dziedzina: Df=R/{0} |
| | x | |
18 lut 22:18
jo: Zw ∊ (−5, ∞)
18 lut 22:19
doniu: oo dzięki jo. Jasne. A co z zbiorem wartością?
18 lut 22:20
doniu: Nie do końca rozumiem skąd bierze (−5, ∞) ?
Nie pamiętam jak wyliczyć ze zbioru wartości
18 lut 22:25
doniu: Bardzo Ci dziękuję za pomoc. Chyba rozumiem skąd wzięła ze ZW.
18 lut 22:33
jo: Najlepiej sobie narysować wykres tej funkcji i wtedy odczytać Zw.
18 lut 22:35
doniu: Wiem jak wygląda wykres. Obliczyłem za pomocą tabelkę.

Jeszcze raz dzięki za pomoc.
18 lut 22:42