matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wileomian
Paula:
w(x)= 2x
3
−7x
2
+ 8x−28 Oblicz pierwiastki,wielomianu. Wyszlo mi Tak...W(x)=(2x−7)(x−2)(x+2) ok?
17 lut 20:53
Basia:
2x
3
+8x−7x
2
−28 = 2x(x
2
+4)−7(x
2
+4) = (x
2
+4)(2x−7) jedynym pierwiastkiem jest x=
7
2
18 lut 06:01