granice
martaaa: Oblicz granice lim (dazacy do zera , czyli pod lim jest x−>0) w liczniku 1 − cos 4x w
mianowniku e do potegi −4x + 4 e2 −5
17 lut 20:29
Trivial:
| | 1 − cos4x | |
limx→0 |
| |
| | e−4x + 4e2 − 5 | |
lim_{x→0} U
{1 − cos4x}{e^{−4x} + 4e^2 − 5}
Czy to było aż takie trudne?
17 lut 20:36
martaaa: chodzi mi o wynik, chcialam sobie porownac, robilismy na zajeciach regula de'Hospitala
17 lut 20:37
martaaa: to nie tak, napewno! tak robilismy pochodne, a przyklady granic zawsze metoda de'Hospitala i
musi wyjsc ułamek
17 lut 20:40
martaaa: jest tu jakis student pomocny

jutro mam egzamin
17 lut 20:42
Trivial:
W takim razie chyba powinno być w mianowniku inne wyrażenie.
| | 1 − cos4x | | 4sinx | |
limx→0 |
| = H = lim |
| = 0. |
| | e−4x + 4e2x − 5 | | −4e−4x + 8e2x | |
17 lut 20:43
martaaa: nie ma tego x −sa w przykladzie, napewno bo sprawdzalam kilka razy. Wlasnie w tym najwieksza
trudnosc
17 lut 20:44
martaaa: e jest stała, nie mozesz jej traktowac jak jakiegos zwykłego x−sa czy y−ka
17 lut 20:46
Trivial: | | 0 | |
Jeżeli nie ma tego x to przykład jest jeszcze łatwiejszy... sytuacja [ |
| ] = 0. |
| | 1+4e2−5 | |
17 lut 20:48
martaaa: a gdzie tu zastosowales metode de'Hospitala

musisz ja gdzies zawrzec
17 lut 20:51
KAMIL: najmniejszą liczbą spełniajacą rownianie x3+3x2−x−3=0 jest
17 lut 20:53
KAMIL: pomoze ktos?
17 lut 20:53
Trivial: Jeżeli nie ma tam x to nie można zastosować Hospitala.
17 lut 21:00
martaaa: moja 'wybitna' matematyca jest innego zdania/// prof. wiec chyba sie zna?
17 lut 21:02
Basia:
pani profesor na pewno się zna, za Ty martooo na pewno nie
Trivial bardzo dobrze wie jak powinno być
18 lut 05:07