Bryły obrotowe :)
Maxon91: Pomocy


Zbiornik ma kształt walca z obu stron zakończonego półkulami. Oblicz ile litrów
płynu wypełni ten zbiornik, jeśli pole powierzchni całkowitej zbiornika jest równe 3 π m
2, a
wysokość walca jest równa 2 metry
18 lut 09:54
Piotrek: P=2πrh+4πr2=3π
4r2+4r−3=0
Δ=64, √Δ=8
r1=−1,5 < 0, odpada
r=r2=0,5
V=43πr3+πr2h
V=23π m3 = 23π * 103 dm3
18 lut 14:19
Maxon91: Mam małe pytanko skont się wzięło 4r
2+4r−3 = 0 . Chodzi mi dokładnie o współczynnik przy r
2
18 lut 15:23
Ajtek: P=2πrh+4πr2=3π /:π
2rh+4r2=3
h=2 z treści zadania.
2*2*r+4r2−3=0
4r2+4r−3=0
18 lut 15:53
Maxon91: aha już łapie dzięki <

>
18 lut 16:24