rownanie
Paulisia: Dany jest odcinek o końcach A=(−5,−3), B=(7,1). Wyznacz rownanie okregu o srednicy AB
18 lut 21:50
kachamacha: oblicz długość odcinka AB,podziel przez dwa−otrzymasz długość promienia
oblicz współrzędne środka odcinka AB−otrzymasz współrzedne środka okręgu
podstaw do wzoru na równanie okręgu
18 lut 21:58
Paulisia: a jakie sa wzory na wspolrzedne i dlugosc odcinka?
18 lut 22:37
dero2005:
Współrzędne środka
S = (
7−52 ;
1−32)
S = (1 ; −1)
długość odcinka
d =
√(xB−xA)2+(yB−yA)2
d =
√(7+5)2+(1+3)2
d =
√122+42 =
√160
d = 4
√10
promień
r =
d2 = 2
√10
równanie okręgu
(x−x
o)
2 + (y−y
o)
2 = r
2
x
o = 1 y
o = −1
(x − 1)2 + (y + 1)2 = 40
18 lut 23:13
Bogdan:
dero2005 zrezygnuj z maniery powtarzania oznaczenia literowego.
d = √(7 + 5)2 + (1 + 3)2 = √122 + 42 = √160 = 4√10
18 lut 23:46
Kajtek: wtedy wzoru nie zapomnisz
18 lut 23:49