obl granice
pit: obl granice
x→−
∞
wychodzi mi cos takiego: tylko nie wiem czy dobrze
| | | |
lim |
| = −3  ? |
| | | |
x→−
∞
18 lut 11:33
Godzio:
ale dlaczego −3, a nie 3 ?
18 lut 11:38
pit: nie wiem, zasugerowałem sie że lim dąży do −∞ a wiec ma być 3 czy może rozwiązanie wygląda
inaczej?
18 lut 11:41
Godzio:
| | 2 | | 2 | | 3 | |
Wszystko ok tylko przy x → −∞ |
| → 0 i |
| → 0 więc otrzymujemy |
| = 3 |
| | x2 | | x | | 1 | |
18 lut 11:42
pit: ok dzięki. jakbyś mógł to zobacz do jeszcze do mojego drugiego zadania
obl granice
| | x3+x2+4 | | −8 | | 1 | |
lim |
| po podstawieniu wyszło mi |
| czyli − |
| |
| | 2x3+4x2 | | 32 | | 4 | |
x→ −2
niestety dostałem za to zero pkt,jak to ma wyglądać rozwiązanie?
18 lut 11:47
Godzio:
To troche źle podstawiłeś

popatrz na to jeszcze raz
18 lut 11:48
Godzio:
| x3 + x2 + 4 | | (x + 2)(x2 − x + 2) | |
| = |
| = U{x2 − x + 2}}2x2} |
| 2x3 + 4x2 | | 2x2(x + 2) | |
Teraz możesz podstawić
18 lut 11:51
18 lut 11:51
pit: aha, czyli mam rozumieć że taką granice trzeba najpierw zawsze sprowadzićdo prostszej postaci
i dopiero można podstawiać?
hehe troche sobie uprościłem
18 lut 11:53
Godzio:
Zazwyczaj tak, ale jest to spowodowane tym że jak podstawisz to na początku wyjdzie Ci w
mianowniku 0 a tak być nie może
dla x = −2 2x3 + 4x2 = −16 + 16 = 0
18 lut 11:55
pit: no tak przeoczyłem to. dzięki wielkie
pozdrawiam
18 lut 11:58